Charging Bull wordt mogelijk verplaatst

Toeristen bij de Charging Bull.
Toeristen bij de Charging Bull. Foto: By Beyond My Ken - Own work, CC BY-SA 4.0,

De beroemde stier in New York op Bowling Green, bekend als  Charging Bull, wordt mogelijk verplaatst. Plannen daarvoor zijn vanuit het gemeentebestuur in handen gekomen van website Gothamist. Het 3500 kilo wegende bronzen beeld trekt dagelijks zo veel toeristen dat er gevaarlijke verkeerssituaties zouden ontstaan. Regelmatig is het zo druk bij het beeld dat toeristen op de straat in de rij staan en een gevaar vormen voor hun eigen veiligheid. Daarnaast belemmeren ze de doorstroming van het toch al drukke verkeer in de smalle straten van Lower Manhattan. 

Het beeld zou verplaatst moeten worden naar het voetgangersgebied bij de New York Stock Exchange op Wall Street. Een woordvoerder van burgemeester De Blasio, Annie Colarusso, heeft de maker van het beeld, de 79-jarige Italiaanse kunstenaar Arturo Di Modica, via een e-mail op de hoogte gebracht van de verhuisplannen voor het beeld.

Colarusso schreef dat het beeld een ‘hoge-risico-locatie’ is die mogelijk doelwit kan zijn voor (terroristische) aanvallen met voertuigen. Na de aanslag in 2017 met een vrachtwagen op het fietspad langs de Hudson zijn er overigens al tijdelijke betonblokken geplaatst rondom de locatie van de stier. Het gebied rond de beurs van Wall Street is standaard al beveiligd met rotsblokken. 

Niet makkelijk

Maar makkelijk zal de verhuizing niet verlopen. Niet omdat het verplaatsen van het gigantische beeld zelf een ingewikkelde operatie is, maar wel omdat er het nodige verzet tegen is. Zo heeft de voorzitter van de Bowling Green Association, Arthur Piccolo, contact gehad met kunstenaar Di Modico en die heeft laten weten dat hij tegen het verplaatsen van het beeld is.

Volgens Piccolo heeft De Blasio niet het recht om het beeld te verplaatsen. 
Ironisch genoeg was het beeld oorspronkelijk, in 1989, onaangekondigd al geplaatst op de plek waar het nu mogelijk naar toe gaat, bij de beurs op Wall Street. De politie nam de stier destijds in beslag omdat het een gevaar voor het verkeer vormde. Di Modica regelde later dat het beeld geplaatst kon worden op de huidige locatie bij Bowling Green. De Italiaan had de stier in 1989 in zijn studio in Soho ontworpen om de ‘kracht en macht van het Amerikaanse volk’ te symboliseren na de beurscrash van 1987. 

Hoewel de Bowling Green Association het beeld het liefst op zijn huidige locatie houdt, pleit de Downtown Alliance, die over heel het Financial District gaat, juist al jaren voor het verplaatsen van het beeld naar Wall Street. De organisatie heeft zelfs een artist-impression laten maken van hoe het eruit zou kunnen zien. 

Artist-impression van de Charging Bull op Wall Street
Artist-impression van de Charging Bull op Wall Street

De lokale media in New York hadden de afgelopen weken de nodige aandacht voor de mogelijke verplaatsing. 

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*