Fifth Avenue wordt voor een deel boulevard

Fifth Avenue
Fifth Avenue

Fifth Avenue gaat er in de toekomst anders uitzien. Burgemeester Eric Adams wil van de drukke winkelstraat een boulevard maken, met meer ruimte voor voetgangers, fietsers en groen. 

Het Nederlandse advies- en ingenieursbedrijf Arcadis is door New York uitgekozen als een van de sleutelspelers die ’s werelds duurste winkelstraat mogen herontwikkelen. Adams wil van de straat, thuisbasis van luxewinkels als Versace, Gucci en Tiffany, een aangenamere plek maken. Minstens één rijstrook wordt opgeofferd voor voetgangers en fietsers, bomen en gezellige hoekjes.

Onder de noemer ‘Future of the Fifth’ sloot Adams een publiek-private samenwerking tussen de stad en vier lokale districten en organisaties. De verwachtingen zijn hoog: uit een studie van de kredietverlener Mastercard blijkt dat 3 miljoen dollar meer werd uitgegeven toen de stad in de winter van 2022 drie weken lang elf blokken voetgangersvriendelijk maakte. Lokale winkels boekten toen 6,6 procent meer winst. 

‘Bevoorrecht’

Een consortium van vier ingenieur- en ontwerpbureaus – naast het Nederlandse Arcadis gaat het om Sam Schwartz, Field Operations en Public Works Partners – zal de werken leiden. Halverwege 2024 moet er een concreet herinrichtingsplan op tafel liggen. 

“We voelen ons ongelooflijk bevoorrecht en trots om onze wereldwijde ervaring in het creëren van straatbeelden van wereldklasse in te zetten voor Fifth Avenue”, reageert lokaal Arcadis-bestuurder Jee Mee Kim-Diaz. “We zullen de straat transformeren in een voetgangersvriendelijke, dynamische winkelcorridor die de voortdurende revitalisering van de centrale zakenwijk van New York City ondersteunt.”

1 Reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*