New York klaagt busmaatschappijen aan

Migranten arriveren in New York. Foto: NBC
Migranten arriveren in New York. Foto: NBC

New York heeft een klacht ingediend tegen zeventien busbedrijven. Die vervoeren al twee jaar migranten uit het zuiden van de VS naar de stad. Dat heeft burgemeester Eric Adams gemeld. “We eisen de 700 miljoen dollar terug die we in de laatste twee jaar hebben uitgegeven voor de migranten die met bussen van Texas naar hier worden gebracht”, aldus de Democraat. 

De stad is volgens de wet verplicht om opvang te regelen voor de migranten. De busmaatschappijen worden aangeklaagd op grond van een negentiende-eeuwse wet. Daarin is bepaald dat iedereen die een “behoeftig persoon” naar New York brengt die “waarschijnlijk overheidssteun nodig heeft” de door de staat gemaakte kosten moet betalen.

Vluchtelingenstroom

De Republikeinse Texaanse gouverneur Greg Abbott betaalt al jaren busbedrijven om migranten die op een illegale manier in zijn staat aankomen uit Mexico, naar noordelijke steden als New York en Chicago te vervoeren. Hij wil daarmee, net als andere Republikeinse gouverneurs zoals bijvoorbeeld Rick DeSantis van Florida, de regering-Biden dwingen om betere grenscontroles uit te voeren. De zuidelijke staten, vooral die aan de grens met Mexico, kampen met een enorme vluchtelingenstroom die ze zeggen niet aan te kunnen.

Door een klacht in te dienen tegen de busmaatschappijen laat Adams het conflict met Texas over de verdeling van migranten verder oplopen. De stad voerde onlangs al strenge regels in voor de aankomende charterbussen. Zo mogen die niet meer de stad inkomen. De maatschappijen omzeilden de maatregel door de migranten af te zetten in New Jersey. De meeste van hen pakken dan de trein naar de stad.


Het afgelopen anderhalf jaar arriveerden meer dan 150.000 migranten in de stad. Bijna 70.000 migranten, vluchtelingen en asielzoekers, vooral uit Zuid- en Centraal-Amerika, werden door het stadsbestuur al ondergebracht in noodopvangcentra van de stad. Ook heeft de gemeente zo’n honderd hotelkamers geboekt. Daarnaast bivakkeren de migranten in tentenkampen in de parken.

De opvang kost de stad dagelijks zo’n tien miljoen dollar. De burgemeester heeft inmiddels alle departementen van de stad zeven procent bezuinigingen opgelegd. De situatie begint nijpend te worden, want er komt de komende dagen sneeuw en kou aan in New York. 

Adams heeft ook aangeklopt in Washington. Hij rekent erop dat de regering-Biden bijspringt in de kosten.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*