New York rustig 2024 in

Toeschouwers bij de ball drop in Times Square
Toeschouwers bij de ball drop in Times Square. Foto: shutterstock_editorial_New_Year_s_Eve_Celebrations_in_14280838c

Anders dan in Nederland (meerdere doden, 200 arrestaties, tientallen gewonde agenten, geweld tegen ambulancepersoneel en brandweerlieden, 225 autobranden, 785 containerbranden, 106 woningbranden, vernielde bushokjes, vechtpartijen, opstootjes, oogletsel bij kinderen, ME-charges, etc.) is oud en nieuw in New York rustig verlopen.

Op Times Square, het traditionele centrum van de nieuwjaarsviering, hadden zich te midden van duizenden politieagenten en veiligheidsmaatregelen honderdduizenden mensen verzameld om te kijken naar de ball drop. Feestvierders van over de hele wereld hadden zich het urenlange wachten getroost, de meesten zo’n tien tot twaalf uur, om de verlichte ball met 2688 kristallen driehoeken te zien zakken in de laatste zestig seconden van 2023. De bal zakte zoals gebruikelijk 43 meter naar beneden aan een vlaggenmast.

“Het is prachtig”, zei Corin Christian uit North Carolina tegen ABC News, enkele seconden na twaalven toen de confetti over het plein dwarrelde en Frank Sinatra’s New York, New York uit de speakers schalde. 

‘Ervaring beleven’

“Het is iets dat je één keer in je leven doet”, zei Jean-Pierre Blouin tegen de New York Times. Hij had er samen met zijn zus een urenlange busreis voor over vanuit Quebec in Canada. Emmanuel Gonzales was zelfs uit Mexico-Stad gekomen nadat hij jarenlang het spektakel op de Crossroads of the World had gevolgd op televisie. Hij wilde zelf “de ervaring live beleven”. Onder de honderdduizenden feestgangers waren ook tientallen, misschien honderden Nederlanders.

 

Protesten

Toch was het niet alleen maar feest en uitzinnigheid. Bij treinstation Grand Central ontvouwden zo’n dertig demonstranten een Palestijnse vlag. Ze vroegen om een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Eerder op de avond was er ook een pro-Palestijnse protestmars met enkele honderden deelnemers van Midtown naar Union Square gelopen.

Bij warenhuis Macy’s, even ten zuiden van Times Square, zong een groep die zich Ceasefire Carols noemt protestliederen op de melodie van Stille Nacht, Heilige Nacht. Bij een andere demonstratie werd één persoon gearresteerd. Vrijwel dagelijks zijn er in New York zo’n vijf demonstraties tegen de oorlog in Gaza.  

Op Times Square zelf had een horlogewinkel een pro-Israëlisch billboard gemaakt. Daarop werd opgeroepen om de Israëlische gijzelaars vrij te laten. Ook stond er de tekst ‘Hamas = Isis’. 

Traditie

De traditie van de ball drop in New York begon op 31 december 1907. Toen kondigde de New York Times aan dat er die avond een verlichte bal zou zakken op het dak van het enkele jaren daarvoor in gebruik genomen gebouw van de krant (vandaar de naam Times Square). 

Maar al voor 1907 was Long Acre Square, zoals het plein heette voordat de krant er zich vestigde, een geliefde plek om het nieuwe jaar in te luiden. In 1904 werd het gebouw op oudjaarsavond verlicht met vuurwerk. De Times schreef  erover “alsof een gigantische structuur was verlicht en dat het nieuwe jaar nog nooit zo vreugdevol was gevierd. Het was zo druk dat beweging in welke richting dan ook bijna onmogelijk was”.

Maar het was snel afgelopen met de vuurwerkshow vanaf het gebouw. De gemeenteraad was bezorgd over de grote hoeveelheden hete as die in de straten neerdaalde dat ze in 1907 besloot de show te verbieden.

In reactie daarop kwam de krant met het idee om een verlichte bal naar beneden te laten zakken met oud en nieuw om op die manier mensen naar het plein te trekken en aandacht te genereren voor de krant. Sinds 1907 is er elk jaar een ball drop geweest, met uitzondering van de oorlogsjaren 1942 en 1943. In die jaren gold een zogenaamde dimout om te voorkomen dat de stad ’s nachts al te zichtbaar zou zijn voor vijandige vliegtuigen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*