‘It takes a village to raise a child’, luidt de wijsheid. De theorie blijkt lastiger in de praktijk te brengen dan gedacht, zo erkennen de moeders in het discussiepanel van de VPRO’s Tegenlicht Meet Up in de Centrale Bibliotheek in Utrecht maandagavond.
Er is al genoeg druk, begint Maren Merckx, regisseur van de documentaire ‘De Moeder van alle mythen’. Als moeder het feminisme actief het dorp inbrengen vergt veel. “Je moet het al heel goed regelen met je partner. Alles moet fifty-fifty, want dan ben je ook nog eens geslaagd in je feminisme binnen de vier muren van je huis. Daar had ik geen zin in. Ik dacht: moet ik al die honderd jaar seksisme en feminisme nu op dit moment met die drie uur slaap ook nog eens gaan fixen? Die gedachte, maar dan met viezere woorden erbij, zal ik hier niet herhalen.”Ook schrijver Daan Borrel heeft behoefte aan meer hulp van familie, vrienden en buren, aan samen opvoeden. Maar: hoe dan? Borrel: “Ik zit zelf ook in een kerngezin. Ik heb een podcast gemaakt over de vraag hoe we meer samen kunnen opvoeden. Mensen zeggen dan: we willen wel, maar hoe dan? We staan elke avond te koken met een kind dat aan ons been trekt, maar ik wil ook niet elke avond bij hen zijn of zij bij mij. We zijn gewend aan onze eigen tijd. Het is heel moeilijk om daar uit te komen.”
Andere quotes
Maren Merckx: “Moeders zijn er niet voor gemaakt om alles in hun eentje te doen. Mensen zijn samenwerkers. Maar er is bij opvoeding een schisma tussen vrouwen die kinderen hebben en zij die ze niet hebben. Het opvoeden is hier steeds meer een privézaak geworden binnen het kerngezin.”
Ianthe Mosselman: “Ik zit ook volledig in het traditionele kerngezin, met mijn vriend en twee kinderen. Bij hem thuis was de verdeling vrij traditioneel, bij mij thuis was het iets anders. Je neemt dat ook allemaal mee vanuit het gezin waarin je opgegroeid bent. Ik kan mij er nog steeds heel erg over verbazen dat hij wel een eigen bedrijf kan runnen, maar dan de afspraak met de kinderarts voor ons oudste kind vergeet. Dan denk ik: je vergeet toch ook niet dat je een aanbesteding moet indienen?”
Daan Borrel: “Ik zit zelf ook in een kerngezin. Ik heb een podcast gemaakt over de vraag hoe we meer samen kunnen opvoeden. Mensen zeggen dan: we willen wel, maar hoe dan? We staan elke avond te koken met een kind dat aan ons been trekt, maar ik wil ook niet elke avond bij hen zijn en zij bij mij. We zijn gewend aan onze eigen tijd, en bij mij is dat dan Netflix kijken. Het is heel moeilijk om daar uit te komen.”
Olga Ponjee: “Als je kinderen opvoedt in een niet-traditioneel kerngezin kun je ook meerdere rollen vervullen voor de kinderen. Het is niet meer automatisch gekoppeld aan een moeder en vader.”
Kijk de hele Meet Up terug over de dilemma’s van de feministische moeder: over werken alsof je geen moeder bent en moederen alsof je niet werkt, vastgeroeste patronen, het betrekken van kinderlozen bij de opvoeding en ongelijke toegang tot de geboortezorg. Met: VPRO Tegenlicht-regisseur Maren Merckx, schrijver Ianthe Mosselman, schrijver Daan Borrel en scenarioschrijver Olga Ponjee. Presentatie: Emma Thijssen van Fellow Feminists.
Laat een reactie achter