Op het Domplein demonstreren tegen de zondebokpolitiek van het kabinet-Schoof is erg belangrijk, en de hoop is dat veel mensen daar naar toe zullen gaan. Maar daar moet het niet bij blijven. Kennis delen en anticiperen wat deze doelgroep dagelijks bezighoudt, is zeker zo belangrijk.
Dat zegt Iman Abrontan, een mensenrechtenactivist die als programmamedewerker werkzaam is bij Welkom in Utrecht. De locatie waar hij werkt, het asielbuurtcentrum Plan Einstein Pahud, neemt ook deel aan Utrecht geeft thuis. Dat is een week waarin Utrechtse instellingen en organisaties hun deuren openen om te laten zien wat ze doen, in aanloop naar de demonstratie op 14 december (13.00 uur) op het Domplein.
Abrontan signaleert dat er onder mensen in de asielprocedure veel behoefte is aan ondersteuning: “Het vertalen van brieven, contact opnemen met het Juridisch Loket, en iets simpels zoals het activeren van een simkaart zijn een aantal voorbeelden van zaken waar mensen zich continu mee bezig moeten houden.”
Daarnaast heerst er volgens Abrontan bij nieuwkomers ook veel onrust over de beoogde nieuwe asielwet van minister Faber. “Velen denken dat als er in de Tweede Kamer plannen zijn aangenomen, dat die plannen ook daadwerkelijk uitgevoerd gaan worden. Maar dat is natuurlijk niet altijd het geval.”
Abrontan hoopt dat steeds meer mensen zich met de behoeften van nieuwkomers gaan bezighouden en dat er één platform komt met relevante informatie, die daadwerkelijk deze doelgroep bereikt. Abrontan: “Zoiets zal alleen succesvol worden wanneer activisten, politieke partijen en hun afdelingen en instanties zoals bijvoorbeeld VluchtelingenWerk en het COA de handen ineen slaan.” Hij doet in ieder geval zijn best hiervoor.
Abrontan is zaterdag in het buitenland en kan daardoor zelf niet bij de demonstratie zijn. Maar zijn boodschap is helder: “ga zaterdag demonstreren, en laat je stem luid en duidelijk horen.”
Laat een reactie achter