‘Ken je rechten’

Utrecht geeft thuis bij Wishing Well West. Foto: Harrie van Veen.
Utrecht geeft thuis bij Wishing Well West. Foto: Harrie van Veen.

“Ik slaap slecht.” Veel vluchtelingen, ongedocumenteerden en statushouders maken zich zorgen over het nieuwe ‘strengste asielbeleid ooit’ van het kabinet-Schoof.

Daarom organiseert New Neighbours Utrecht, ‘een groeiende groep Utrechters die gelooft in een samenleving waar ieder zich thuis mag voelen’, deze hele week bijeenkomsten om nieuwkomers een hart onder de riem te steken en ze te helpen waar mogelijk. De week is de aanloop naar de anti-racismedemonstratie op 14 december op het Domplein.

Eén van de eerste ontmoetingen van ‘Utrecht geeft thuis’ vond plaats in buurtcentrum Wishing Well West aan de Kanaalstraat in Lombok. Er waren bijna twintig mensen aanwezig: Utrechters en vluchtelingen uit onder meer Algerije en Nigeria.

De gesprekken in drie groepen gingen onder meer over de mogelijke consequenties van de nieuwe wet, die overigens nog niet door het parlement is, en waar je in Utrecht hulp kan zoeken: juridische, maar ook medische of psychische. Psychische klachten bij vluchtelingen lijken een onderbelicht punt te zijn in het debat over het asielbeleid en over het “was en is geen racisme in het kabinet”. Veel vluchtelingen hebben al moeite genoeg om zichzelf staande te houden in het dagelijks bestaan en niet te vervallen in depressie.

Maar toch. “Ken je rechten”, drukte Tofik, buurtbewoner in Lombok en afkomstig uit Palestina, de vluchtelingen op het hart. Hij verwees daarbij naar het internationale Vluchtelingenverdrag uit 1951, ook ondertekend door Nederland. Daarin staat onder meer dat landen de wettelijke verplichting hebben om vluchtelingen te beschermen. Minister Faber van Asiel lijkt het met die verplichting niet zo nauw te nemen.

Naast Syrië, waar het regime-Assad daags voor de bijeenkomst was gevallen, kwam ook de ophef over de recente motie van VVD-Kamerlid Bente Becker ter sprake. Daarin stelde Becker dat de culturele normen en waarden van Nederlanders met een migratieachtergrond moeten worden onderzocht. Voor een buurtbewoonster was dat een trigger om naar de Kanaalstraat te komen: “Mijn opvattingen zijn ineens een aangelegenheid voor de overheid? Dat vond ik wel een dieptepunt”.


Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*